Door de economische crisis zijn veel jonge mensen hun baan kwijtgeraakt. En voor starters op de arbeidsmarkt is het ook weer lastiger om een eerste functie te vinden. Toch is dit geen reden om de hoop op te geven. Door goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan kun je alsnog dat contract binnenslepen. In dit artikel bespreken we daarom een aantal tips voor de ideale sollicitatie.

Begrijp de organisatie

Voordat je het eerste gesprek in gaat wil je eigenlijk de organisatie door en door kennen. Wat doen ze precies, wat voor producten hebben ze en wat is de overkoepelende missie? Je kunt bijvoorbeeld ook al gaan onderzoeken voor welke klanten ze allemaal werken en wie de mensen in het team zijn. Probeer die mensen te begrijpen, wat voor werk ze doen en gedaan hebben. Op deze manier kun je al snel leuke ijsbrekers creëren waardoor je in het eerste sollicitatiegesprek een goede indruk maakt, zowel op zakelijk als op persoonlijk niveau.

Beste eigenschappen

Het is eigenlijk altijd een vraag die gesteld wordt, wat zijn je beste eigenschappen. Dit wil je echt goed weten want als jij niet kunt verkopen wat je beste eigenschappen zijn, hoe moeten zij die dan gaan ervaren? Je kunt ook hulp inschakelen van vrienden en familie en aan hen vragen wat je beste eigenschappen zijn. Ook is het goed om meteen aan je slechte eigenschappen te denken. Kom dan niet opdraven met ‘ik en te perfectionistisch’. Geef eerlijk aan wat beter kan maar geef ook aan hoe je daar al mee bezig bent om het te verbeteren.

De juiste outfit

Vroeger was het standaard dat je in een net pak en gladde schoenen naar zowel je sollicitatiegesprek als je werk ging. Maar tegenwoordig is de werkstijl veel meer casual en hoeft dit niet meer. Toch is het wel nog steeds een goed idee om netjes gekleed te gaan in bijvoorbeeld een overhemd. Je kunt gemakkelijk een mooi overhemd kopen en zorg er ook voor dat deze netjes gestreken is. Ook wil je natuurlijk lekker ruiken en geschoren als dat nodig is.

Stel vragen

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk een gesprek waar een potentiële werkgever veel vragen aan je zal stellen. Maar tegelijkertijd is het juist ook een moment voor jou om slimme en geïnteresseerde vragen te stellen over het bedrijf waar je gaat werken en de mensen die het bedrijf gestart zijn. Op deze manier toon je interesse en laat je zien dat je ook zelf aan het bepalen bent of je goed bij het bedrijf past.